motnje razpoloženja

Te motnje vplivajo predvsem na razpoloženje in posledično na človekovo zmožnost funkcioniranja v vsakdanjem življenju. Sem spadajo stanja, ki so različna glede na moč in pogostost čustvovanja. Če gre za blago ali kratkotrajno nihanje, govorimo o nihanju razpoloženja. Če pa sprememba čustvovanja traja dalj časa in je bolj intenzivna, gre po vsej verjetnosti za duševno motnjo. Poznamo več motenj razpoloženja, med njimi sta najpomembnejši depresija in bipolarna motnja.

Pri depresiji gre za duševno motnjo, ob kateri občutimo veliko žalost, ta pa traja najmanj dva tedna. Pridruženi sta še nizka samozavest in izguba zanimanja za dejavnosti, v katerih smo v preteklosti uživali.

 

Znaki, ki kažejo na depresijo:

– izguba zanimanja za stvari, ki smo jih radi počeli,

– težave s koncentracijo,

– motnje spanja,

– občutki manjvrednosti,

– občutki krivde,

– brezvoljnost,

– sprememba teka,

– kronična utrujenost,

– samomorilne misli.

 

Svetovanje je v primeru depresije koristno v vseh fazah. V primeru hujših simptomov je potrebno sočasno zdravljenje z zdravili, ki vam jih predpiše zdravnik.

Obdobje nosečnosti in poroda za vsako žensko pomeni obdobje sprememb. V času nosečnosti se v njenem telesu dogajajo hormonske spremembe, po porodu pa se s partnerjem navajata na to, da nista več sama, ampak si čas in prostor delita še z otrokom. Seveda je par to pričakoval in po večini tudi nestrpno čakal, vendar kljub temu lahko deluje stresno, ko se utrujen in neprespan starš želi nekoliko uleči, pa se ne more, ker bi otrok ravno takrat jedel. Po porodu se ženska sooči tudi s tem, da ni več videti tako, kot je izgledala prej. Če je to zanjo pomembno, utegne biti sprememba zanjo velika izguba.

 

Z zgoraj opisanim se sooča večina mladopečenih staršev, vendar to še ni vzrok za poporodno depresijo. Pravih vzrokov pravzaprav ne poznamo dovolj. Po vsej verjetnosti gre za medsebojno učinkovanje različnih dejavnikov, kot so hormonske spremembe, osebnostne značilnosti, naučeni odzivi na stresne okoliščine, kemična neravnovesja v telesu, nove, včasih nepredvidljive zahteve materinstva in družinske ter družbene razmere, v katerih ženska postane mati.

 

Znaki poporodne depresije so lahko:

– nezanimanje za dojenčka,

– otopelost,

– nezadovoljstvo,

– utrujenost in brezvoljnost,

– strah pred neuspehom v materinstvu,

– redkeje celo sovražnost do dojenčka.

 

Fizično lahko poporodno depresijo spremljajo tudi simptomi, kot so tiščanje v prsih, glavobol, apatičnost, panični napadi (s pospešenim bitjem srca, težkim dihanjem, vrtoglavico, nihanjem razpoloženja), samomorilne misli in podobno. Značilno je, da sta huda brezvoljnost in nemotiviranost prisotni že daljše obdobje in se še stopnjujeta.

Nekateri so ta pojav poimenovali tudi prehlad duše. Če tako stanje traja dan ali dva, ga lahko pripišemo trenutnemu razpoloženju ali aktivnostim, ki jih trenutno opravljamo. Če pa se brezvoljnost kar vleče, je dobro, da poiščemo vzroke in jih odpravimo. Ko zdravnik ovrže možnost, da je stanje fiziološkega izvora, se lahko obrnemo vase in začnemo vzroke iskati v naši notranjosti.

Čeprav imate vse, kar ste si želeli in po čemer ste hrepeneli (npr. dobrega partnerja, družino, hišo, službo, počitnice v tujini …) nekako niste zadovoljni, počutite se apatični. Redna služba, družina in rešen stanovanjski problem vam predstavljajo varnost in stabilnost. Znotraj sebe pa lahko kljub temu čutite apatijo in brezvoljnost, kar pomeni, da ste nekje na poti izgubili sebe.

 

Če želite ugotoviti, česa vam zares manjka, bo najbolje, da se več posvetite samim sebi. Se vprašate po svojih vrednotah in pogledate, če delujete v skladu z njimi. Ko si boste vzeli čas zase in za aktivnosti, ki vas veselijo, boste počasi začeli prihajati v stik s seboj. Kvaliteten notranji dialog ali pa preprosto poskušanje novih stvari vas bodo privedli do tega, da boste vedeli, kaj morate narediti.

 

Če se vam zdi, da je v službi dan enak dnevu, da nimate več izzivov, ki vam dajejo občutek, da ste uspešni, zadovoljni in preprosto »živi«, je mogoče čas, da zamenjate delovno mesto ali celo podjetje. Nič nenavadnega ni, če se vam bodo spremembe na začetku zdele zastrašujoče, vendar ko boste vstopili v svet drugačnosti, boste v sebi ponovno začutili pretok življenjske energije.

 

Seveda je tako spremembo težje udejanjiti, kot o njej pisati. Vsak potrebuje čas, da se s težavo sooči, poišče možne rešitve, ki so zanj smiselne in šele nato lahko ukrepa. Če se odločite za obisk svetovalke, da vas spremlja na poti samospoznavanja, me pokličite oz. pišite.

KONTAKTIRAJTE ME