SKUPINSKA SREČANJA

Skupine, ki se srečujejo, predstavljajo svet v malem. Posamezniki v skupini izražajo svoja prepričanja, mnenja in strahove, od ostalih udeležencev pa nato dobijo povratno mnenje.

 

Skupinska srečanja članom ponujajo priložnost, da odkrijejo, kako delujejo v situacijah, kjer so v interakcijah z drugimi ljudmi. Pri sebi spoznavajo vloge, v katerih nastopajo, nezavedna pričakovanja in fantazije, ki jih imajo glede skupin, in ovire, s katerimi se srečujejo v odnosih z drugimi.

 

Skupina predstavlja varen prostor, v katerem člani skupine med seboj delijo in si izmenjujejo misli, prepričanja in vrednote. Če citiram združenje ABA iz Milana je skupina kraj, kjer se besede in čustva oblikujejo v intenzivni komunikacijski tok, ki sčasoma spodbuja skupni spomin.

 

Tisti, ki sodelujejo v skupini, ne doživijo samo izkušenj vstopanja v mrežo odnosov, ampak se poglobijo v svojo preteklost, da bi ustvarili drugačno prihodnost. Skupina ima svojo kulturo, svoj svet, svoj sistem mitov in vrednot. Bion pravi, da terapevtska skupina posamezniku predstavlja podporo, hkrati pa tudi prostor, v katerem lahko skozi lastno izkušnjo razmišlja tako, kot ni še nikoli prej (W. Bion, 1962).

KONTAKTIRAJTE ME