starejši

Obdobje po upokojitvi je lahko čas novih priložnosti, ki ga lahko nekateri izkoristijo za to, da začnejo ali dokončajo stvari, ki so jih prej odlagali. Navadno je tudi čas, ko človek veliko več časa preživi sam s seboj.

 

Staranje predstavlja življenjsko fazo, ki vpliva na vse žive organizme in vključuje biološke spremembe. Pri ljudeh smo takim spremembam priča že po tridesetem letu starosti. Razlike vidimo na telesu in njegovih funkcijah, temu pa sledi proces psihofizične prilagoditve. Pojav je postopen in progresiven, četudi se od posameznika do posameznika razlikuje.

 

Kot vsako drugo obdobje ima tudi to obdobje svoje prednosti, kot so npr. čas za obisk znanca, ki ga imamo že dolgo v mislih, za obisk ljubih krajev, za hobije. Kljub temu pa se ljudje zahodnega sveta staranja navadno ne veselijo, saj je povezano z upokojitvijo, morda večjimi zdravstvenimi težavami, včasih z osamljenostjo.

 

Če ste že obiskali zdravnika in je ta izključil organske težave, lahko psihosocialno svetovanje pomaga pri:
brezvoljnosti,
depresiji,
občutku osamljenosti,
slabih odnosih z odraslimi otroki ali drugimi družinskimi člani,
nespečnosti,
koncentraciji,
soočanju z raznimi strahovi – npr. pred boleznijo, zapuščenostjo, smrtjo,
žalovanju
– ipd.

 

Pokličite in dogovorili se bomo za srečanje. Uvodni polurni posvet je brezplačen, po tem pa lahko mirno razmislite ali je ta oblika pomoči za vas primerna.

KONTAKTIRAJTE ME